24 tisíc britských pacientov v ohrození. Pre vykonanie eutanázie na nich už netreba ani súhlas súdu, ..

08.08.2018

Londýn 8. augusta 2018 (HSP/Foto:Pixabay)
Britský Najvyšší súd rozhodol, že lekári môžu prestať podávať výživu a tekutiny pacientom s poškodeným mozgom a týmto spôsobom im privodiť smrť. K praktickej eutanázii nebude viac potrebný súhlas súdu ako doteraz, ale postačí súhlas príbuzných.

Rozhodnutie súdu sa môže dotknúť až 24 000 pacientov nachádzajúcich sa vo vegetatívnom stave (PVS) a pacientov v stave minimálneho vedomia, pokiaľ sa lekári a príbuzní zhodnú na tom, že odňatie výživy a tekutín je v "najlepšom záujme" pacienta.

Spravodajský portál LifeNews upresňuje, že u týchto pacientov nie je potrebná umelá pľúcna ventilácia, potrebujú však podávať výživu a tekutiny pomocou sondy. Až doposiaľ bol na odňatie výživy potrebný súhlas súdu, čo dávalo týmto zraniteľným osobám aspoň nejakú poistku. Novým rozhodnutím Najvyššieho súdu však súdne rozhodnutie nebude potrebné, pokiaľ sa zdravotnícky personál a príbuzní pacienta zhodnú na tom, že vyhladovanie k smrti je v "najlepšom záujme" pacienta.

Riaditeľ aliancie "Care not Killing" ( CNK), doktor Peter Saunders nazval rozhodnutie Najvyššieho súdu "odňatím ochrany tých, ktorí nemajú hlas". K verdiktu súdu argumentuje tým, že v princípe nie je rozdiel medzi odpojením umelej pľúcnej ventilácie a odňatím tekutín, kedže oboje je forma zdravotníckej starostlivosti.

"Pokiaľ prijmeme tvrdenie, že smrť dehydratáciou je "v najlepšom záujme", ocitáme sa skutočne na veľmi klzkom svahu," uviedol Saunders. Ďalej upozorňuje na to, že je veľmi veľký rozdiel medzi odpojením ventilácie u pacientov s mozgovou smrťou a pacientov s poškodením mozgu. U týchto druhých ich stav nevedie nevyhnutne k smrti.

"Je pravdepodobné, že pacienti so závažným poškodením mozgu budú vyhladovaní alebo dehydrovaní k smrti vo svojom predpokladanom "najlepšom záujme" a že tieto rozhodnutia budú viacej ovplyvnené tými, ktorí majú v tomto smere ideologické alebo finančné záujmy," cituje LifeNews doktora Saundersa.

Katarína Hanzlíková

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky