25 August - medzinárodný deň pútnikov (Čenstochowa - Medjugorje)

02.08.2018

Bratislava 2. augusta (TK KBS)

Na Slovensku sa uskutoční po prvý raz medzinárodný pútnický deň (25. augusta). Pripojiť sa môžu farnosti, rehole aj samostatní dobrovoľníci. Aktivitu požehnal trnavský arcibiskup Ján Orosch, predseda Rady pre pútnikov pri Konferencii biskupov Slovenska. Púť povedie cez stredoeurópsku mariánsku cestu. Tá má dve diagonály - severojužnú a východozápadnú. Severojužná časť prechádza aj Slovenskom.

"Celá táto trasa je prejdená za jeden deň. Ľudia samozrejme nevedia prejsť za jeden deň celých tisíc štyristo kilometrov, ale ide sa z jednej obce do ďalšej obce, pričom ľudia prekonajú asi vzdialenosť dvadsať až tridsať kilometrov, táto vzdialenosť sa dá prekonať za jeden deň, vysvetľuje koordinátor medzinárodného pútnického dňa Ondrej Török.

Trasa začína v Čenstochovej a končí v Medžugorí. Má približne tisíc štyristo kilometrov. Slovenský úsek má dvestopäťdesiat kilometrov a vedie cez Šahy, Plášťovce, Hontianske Nemce, Banskú Štiavnicu, Zvolen, Banskú Bystricu, Staré Hory, pokračuje cez Liptovskú osadu, Ivachnovú, Kvačany a končí v Trstenej. V minulosti bol pútnický deň obetovaný za jednotu, za počatie detí a za tých, ktorí dieťa očakávajú. Tento rok je púť obetovaná za všetky matky.

"Púť nám dáva príležitosť na to, aby sme sa kochali v Božej prírode, aby sme obdivovali krásne ľudské diela, ale zároveň púť človeka vedie aj po ceste modlitby, umožňuje, aby si vybudoval otvorený kontakt s Pánom Bohom,"

uviedol pre Rádio LUMEN Török z občianskeho združenia Via Marie.

To v súčasnosti hľadá dobrovoľníkov ktorí môžu pomôcť s organizovaním medzinárodného pútnického dňa na Slovensku
(Zdroj: Rádio LUMEN / Ondrej Rosík).

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky