25.mája - íri rozhoduijú v referende o potratoch

24.05.2018

www.hlavnespravy.sk/.../1411766


Dublin 24. mája 2018 (HSP/KAP/Foto:Pixabay)

Íri rozhodnú v piatok 25. mája 2018, či ústava ich krajiny bude naďalej považovať za rovnocenné právo na život nenarodeného dieťaťa s matkiným právom na život. V referende budú hlasovať o tom, či sa má vyškrtnúť 8. dodatok ústavy zavedený v 80. rokoch po referende, na ktorom sa zakladajú prísne zákony o potrate. Zmanipulované prieskumy dlho ukazovali jasný náskok prívržencov legalizácie potratov, no v poslednej dobe sa rozplynul.

Írsko má jeden z najprísnejších zákonov o potrate na svete. Ukončenie tehotenstva nie je možné ani po znásilnení, inceste, či pri vážnom poškodení plodu. Od r. 2014 je povolený potrat, ak je ohrozený život matky, pritom však už v roku 2012 sa vedci na sympóziu zhodli, že potrat nikdy nie je nevyhnutný pre záchranu života matky. (Písali sme o tom vtedy TU).

Ak by obyvateľstvo schválilo vyškrtnutie 8. dodatku ústavy, navrhne vláda v Dubline parlamentu zákon, ktorý povolí potrat do 12. týždňa tehotenstva. Premiér Leo Varadkar je hlavou menšinovej vlády, ktorú v parlamente podporuje opozičná strana "Fianna Fail". Jej poslanci sú však v téme potrat rozdelení na rôzne tábory.

Predstavitelia cirkvi sa v minulých týždňoch masívne vyslovovali za zachovanie dodatku ústavy.
"Ak by sa právo na život nenarodeného dieťaťa vyškrtlo spolu s dodatkom, zostalo by nenarodené dieťa úplne bez ústavných práv," varoval severoírsky arcibiskup Eamon Martin, predseda Biskupskej konferencie Írska, do ktorej patria biskupi Republiky Írsko ako aj Severného Írska. Povedal to v interview pre spravodajský portál "Vatican News". Hlasovanie je preto pre Írsko rozhodujúcim momentom.

"Je zaujímavé, že táto zvláštna diskusia nie je jednoducho katolíckou alebo kresťanskou témou. Hodnota, že každý ľudský život je vzácny a že nevinný ľudský život musí byť vždy chránený, pramení z našej spoločnej ľudskosti povedal arcibiskup, ktorý v súčasnej diskusii o potrate pozoruje "veľkú koalíciu ľudí" v Írsku, ktorí si pre referendum robia veľké starosti.
Verejne odôvodnil svoj hlas "nie" krátko pred hlasovaním ešte raz aj dublinský arcibiskup Diarmuid Martin:

"Je nezmyslené odhodiť ústavnú ochranu nenarodeného dieťaťa v čase, keď sa vďaka pokroku medicíny vie oveľa viac o vývoji dieťatka v matkinom tele, o jeho originalite a jedinečnej identite!"

Aj prímas anglikánskej cirkvi Írska, Richard Clarke, označil zrušenie dodatku ústavy ako "eticky neúnosné".

Premiér Varadkar sa naproti tomu otvorene zasadzuje za zmenu ústavy, aby sa potraty "stali bezpečné, legálne a zriedkavé". Premiér, ktorý je sám lekárom, chápe referendum ako dôležitý krok k tomu, aby sa "Írsko konečne stalo dospelým".

Prívrženci vyškrtnutia dodatku argumentujú, že ženy majú mať právo rozhodovať o svojom tele:

"Tábor, ktorý je proti tomu, zatvára oči pred realitou. Dodatok ústavy nebráni potratom, ale skôr napomáha potratovú turistiku."

Protivníci potratu však varujú pred ľahkovážnym prístupom k potratom. Katolícka cirkev sa obáva "prelomu hrádze" v oblasti ochrany života. Spoločnosť nesmie akceptovať to, "aby človek mal právo ukončiť život iného človeka", zdôraznil predseda Bioetickej komisie pri biskupskej konferencii, biskup Kevin Doran z Elphinu v pastierskom liste.

V spoločnom stanovisku z marca biskupská konferencia povzbudila všetkých katolíkov, aby sa "v mene rovnosti, férovosti a súcitu ku každému" zasadzovali za "právo na zachovanie života a volili život". "Ani po znásilnení a vážnom poškodení embrya sa nesmie zabudnúť: Tieto deti sú nevinné a majú nárok na najlepšiu podporu a starostlivosť."

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky