Ambulantnú pohotovostnú službu v Košickom kraji zabezpečí 17 pevných bodov

27.06.2018

KOŠICE 26. júna (WebNoviny.sk) - Lekárska služba prvej pomoci (LSPP) v doterajšej podobe končí. Od 1. júla ju nahradí Ambulantná pohotovostná služba (APS).

Zmeny sa nedotknú zubnolekárskych pohotovostí

Zabezpečená bude prostredníctvom nových pevných bodov, ktoré sa budú nachádzať v tzv. spádových územiach, pričom jedno územie bude tvoriť najmenej jeden okres. Podľa hovorkyne Košického samosprávneho kraja (KSK) Anny Činčárovej nemusia mať pacienti v kraji obavy, že v ich obvode nebude zabezpečená zdravotná starostlivosť. Zmeny sa nedotknú zubnolekárskych pohotovostných služieb, fungovať budú rovnako ako doteraz.

"Košický samosprávny kraj vyvinul maximálne úsilie, aby pacienti neprišli o svoje pohotovosti. Aj vďaka tomu z pôvodného počtu 20 pohotovostí pre dospelých a pre deti a dorast stanovilo ministerstvo zdravotníctva 17 pevných bodov pre Košický kraj. V prvom kole výberových konaní bolo obsadených iba 8 z nich, no zo všetkých ôsmich krajov na Slovensku Košický dopadol najlepšie," informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Trnka uviedol, že povolenia na prevádzku ambulancií pevnej ambulantnej pohotovostnej služby vydáva po novom Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré však neakceptovalo, resp. pozmenilo návrh Košického samosprávneho kraja na lokalizáciu jednotlivých pevných bodov. Výsledkom toho je skutočnosť, že ministerstvo v rámci I. kola výberových konaní nedokázalo obsadiť prevádzkovateľmi všetky stanovené body.

Skrátené ordinačné hodiny

Ambulantná pohotovostná služba pre dospelých nebude od júla fungovať vo Veľkých Kapušanoch, pre deti a dorast bude chýbať v Krompachoch. Tie body, ktoré zostali v kraji po prvom kole výberového konania na prevádzkovateľov neobsadené, ministerstvo dočasne poverí prevádzkovaním iné subjekty. A to až do ukončenia druhého kola výberových konaní, ktoré sa uskutočnia v auguste. V KSK ide o deväť takýchto zariadení.

V Malackách nebude detská pohotovosť, Slovensko má nedostatok pediatrov a hrozí výbuch systému

Pohotovosti budú po novom fungovať v skrátenom režime, teda nie od 16.00 do 7.00 rána, ale len do 22.00 v pracovné dni. Cez víkendy a sviatky budú otvorené od 7:00 do 22:00. Chorým budú po tomto čase k dispozícii urgentné príjmy v nemocniciach. Poplatok za APS sa zvýši z 1,99 eura na sumu dve eurá, ústavná pohotovostná služba bude stáť 10 eur, pričom doteraz za ňu pacient platil 1,99 eura.

Ako uviedla Činčárová, zmeny sa dotknú lekárov, ktorí budú mať od 1. júla garantovanú hodinovú mzdu 12 eur v hrubom. V prípade, že APS nebudú mať dostatok lekárov, ktorí sa do služby prihlásili dobrovoľne, samosprávny kraj rozpíše povinné služby. Naopak, doplnková pohotovosť bude fungovať práve na dobrovoľnej báze. K dispozícii môže byť v pracovných dňoch nepretržite v rozsahu najmenej dvoch hodín v čase, ktorý stanoví župa.

Pohotovostná lekáreň

Aj v oblasti lekárenskej starostlivosti nastanú zmeny. V každom okrese, kde bude fungovať APS, bude minimálne jedna pohotovostná lekáreň otvorená do 22:30. Snahou samosprávneho kraja bude zabezpečiť, aby táto lekáreň bola čo najbližšie k ambulantnej pohotovosti.

Činčárová informovala, že Košický samosprávny kraj predložil návrhy na dočasné poverenia doteraz neobsadených pevných bodov. V prípade, ak Ministerstvo zdravotníctva SR dočasne poverí ich prevádzkovaním konkrétne subjekty, bude kraj verejnosť bezodkladne informovať.

Zoznam pevných bodov

Nové pevné body APS pre dospelých: Košice (LSK PLUS, s.r.o., Národná Trieda 27 , Košice - mestská časť Sever), Košice - okolie (Poliklinika Terasa, s.r.o., Toryská 1, Košice - mestská časť Západ), Kráľovský Chlmec (Nemocnica s poliklinikou, n.o., Kráľovský Chlmec, Nemocničná 8, Kráľovský Chlmec), Michalovce (TRIGOD, s.r.o., Námestie osloboditeľov 25, Michalovce) Rožňava (NsP sv. Barbory Rožňava, a.s., Špitálska, 1, Rožňava), Spišská Nová Ves (NLSPP SNV, s.r.o., Šafárikovo námestie 3, Spišská Nová Ves). Dočasne neobsadené body má Gelnica ( KSK navrhol poveriť Nemocnicu Krompachy, spol. s r.o.,) Trebišov ( KSK navrhol poveriť LSPP Trebišov s.r.o.,) Sobrance (KSK navrhol poveriť DOZAS - Dopravno-zdravotná služba, s.r.o.. Sobrance).

Nové pevné body APS pre deti a dorast: Košice (LSK PLUS s.r.o., Národná Trieda 27 , Košice - mestská časť Sever), Košice-okolie (Poliklinika Terasa s.r.o., Toryská 1, Košice - mestská časť Západ), Moldava nad Bodvou (LSK PLUS s.r.o., Národná Trieda 27 , Košice - mestská časť Sever), Kráľovský Chlmec (Nemocnica s poliklinikou n.o., Kráľovský Chlmec, Nemocničná 8, Kráľovský Chlmec), Michalovce (KOMPROMIS spol. s.r.o., Námestie Slobody 1, Michalovce), Rožňava (NsP sv. Barbory Rožňava, a.s., Špitálska, 1, Rožňava), Trebišov (dočasne neobsadený pevný bod - KSK navrhol poveriť LSPP Trebišov s.r.o.), Spišská Nová Ves (NsP Spišská Nová Ves, a.s., Jánskeho 1, Spišská Nová Ves).

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky