Cirkev v Nikarague je prenasledovaná, biskupi chcú dialóg a nové voľby

24.07.2018

Nikaragujskí biskupi sa pri spoločnej diskusii 23. júla rozhodli pokračovať v národnom dialógu s cieľom dospieť k zmiereniu v krajine. Prezident Daniel Ortega biskupov naopak nedávno obvinil z "pučistických manévrov namierených proti vláde".

Biskupi Nikaraguy však pevne dúfajú, že aj prostredníctvom Cirkvi v krajine bude čo najskôr možné zasadnúť za vyjednávací stôl. Od chvíle, keď biskupi požiadali Ortegu, aby pre ukončenie krízy vyhlásil predčasné voľby a preložil ich z roku 2021 na marec 2019, Katolícka cirkev utrpela útoky na viacerých biskupov a činy znesvätenia v najmenej siedmich kostoloch.

Predseda Konferencie biskupov Nikaraguy kardinál Leopold Brenes v nedeľu 22. júla vyhlásil, že v Nikarague Katolícka cirkev trpí prenasledovaním zo strany Ortegovho režimu. Po slovách, že Cirkev je dnes prenasledovaná v rozličných častiach sveta, kardinál Brenes dodal: "Patrí to k Cirkvi, že bola vždy prenasledovaná. My nie sme výnimkou."

Uplynulá nedeľa bola zároveň dňom modlitby miestnych cirkví vo všetkých krajinách Latinskej Ameriky za pokoj v Nikarague. Kríza v krajine, ktorá vypukla v reakcii na vládny plán dôchodkovej reformy, si od apríla tohto roku vyžiadala 360 mŕtvych.

Nikaragujské ľudskoprávne združenie ANPDH v nedeľu vyhlásilo že podporovateľom nikaragujskej vlády "chýba vnímavosť pre bolesť", odvolávajúc sa na zastrašovanie matiek protestujúcich ľudí uväznených v El Chipote v Manague.

K situácii sa vyjadril americký senátor Marco Rubio, ktorý z Washingtonu varoval, že "možnosť občianskej vojny v Nikarague je reálna", pričom obvinil Ortegu, že "si plní ruky krvou" pri represiách, keď odmieta vyhlásenie predčasných volieb.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky