Dávaj si pozor: Toto sú najčastejšie príznaky schizofrénie!

27.06.2018

Možno sa vám javí ako zriedkavé ochorenie, no čísla ukazujú pravý opak. Schizofrénia je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jednou z najrozšírenejších psychických ochorení, ktoré trápi viac, ako 21 miliónov ľudí na svete. Preto je celkom možné, že postihuje aj niekoho, koho poznáte. Naučte sa preto rozpoznať strašidelné príznaky schizofrénie a ak je to potrebné, upozornite na ňu! Neliečená schizofrénia je totiž veľmi nebezpečná, najmä pre samotného pacienta.

Kto môže dostať schizofréniu? ​

Schizofrénia môže postihnúť každého bez ohľadu na pohlavie či etnickú príslušnosť. Väčšinou postihuje ľudí vo veku 16 až 30 rokov, pričom je štatisticky veľmi zriedkavé, že sa príznaky ochorenia prejavia po 45. roku života či v útlom veku do 16 rokov. Príznaky ochorenia sa zväčša u mužov prejavia skôr, ako u žien.

Čo presne schizofréniu spôsobuje, nie je doposiaľ známe. Môže to byť zmes mnohých faktorov, napríklad rodinná história, gény, štruktúra mozgu, rôzne traumy a podobne. Schizofrénia sa lieči pomocou liekov a terapie. Tieto postupy ju však nedokážu úplne vyliečiť, len zmierniť a dostať pod kontrolu.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky