Filipinsky prezident: „Viete, Boh musel byť veľmi hlúpy, keď ma stvoril ako človeka len preto, aby ma na konci môjho pozemského života poslal do pekla“.

29.06.2018

Manila 27. júna (KAP/KNA)

Kardinál Luis Antonio Tagle vyzval kresťanov k k rozvážnosti, po tom čo Filipíny rozhorčilo vyjadrenie ich prezidenta Rodriga Duterteho, že "Boh je hlúpy". Kardinál v liste adresoval svojej manilskej arcidiecéze list, v ktorom uvádza, že spochybňovanie Boha a jeho ciest, nie je ničím novým.

S poukázaním na Druhý vatikánsky koncil (1962-1965) zdôraznil Tagle, že katolíci majú rešpektovať tých, ktorí neveria v Boha. Spormi o Bohu a jeho stvorení sa nemáme nechať odradiť v diskusii o ďalších dôležitých veciach ako sú stúpajúce ceny, korupcia a terorizmus, vykorisťovanie žien a detí či drogová závislosť. Kardinál Tagle sa práve zúčastňuje v Ženeve na konferencii OSN na tému migrácie a utečencov.

Prezident Duterte spochybnil cez víkend vo svojom príhovore biblický príbeh stvorenia a vyhlásil, že "Boh musí byť hlúpy, keď dopustil zničenie svojho diela".

Úrad prezidenta sa následne snažil utíšiť búrku, ktorú toto vyjadrenie rozpútalo. Prezident vytvoril "trojčlenný tím" na "podnietenie dialógu s Katolíckou cirkvou a inými náboženskými sektormi", oznámil hovorca prezidenta Harry Roque. Aj samotný Roque je členom spomínaného tímu.

Hlava štátu opakovane napádal Katolícku cirkev ako poprednú kritičku jeho drogovej vojny a porušovania ľudských práv zo strany vlády. Vo februári minulého roku už raz Duterte označil Boha za "hlúpeho". Povedal:

"Viete, Boh musel byť veľmi hlúpy, keď ma stvoril ako človeka len preto, aby ma na konci môjho pozemského života poslal do pekla".

V jeho "protidrogovej vojne" bolo doposiaľ zabitých viac než 22 000 ľudí (Zdroj: KathPress.at / Preložila: Ľubica Hricová).

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky