Kresťania sa zjednotia v modlitbe počas „Obdobia úcty k stvorenstvu“

31.08.2018

Počas "Obdobia úcty k stvorenstvu" (The Season of Creation), ktoré bude prebiehať od 1. septembra až do 4. októbra, sa kresťania po celom svete združia v modlitbe za stvorenstvo. Konferencia európskych cirkví (CEC) a Rada európskych biskupských konferencií (CCEE) spoločne pozvali kresťanské komunity k ekumenickej účasti.

"Je čas ukázať, že sa staráme o božie stvorenie a modlíme sa za božie stvorenie spoločne," povedal generálny sekretár Svetovej rady cirkví Reverend Olav Fykse Tveit vo videu, ktoré bolo zdieľané na oficiálnej webovej stránke celej akcie.

Možno už hovoriť o tradícii, ktorá spája kresťanov Východu i Západu. V roku 1989 bol 1. september vyhlásený vtedajším ekumenickým patriarchom Dimitriosom za deň modlitby za životné prostredie. Neskôr v roku 2015 ho pápež František ustanovil aj pre kresťanov ako "Svetový deň modlitby za starostlivosť o stvorenstvo". Svätý Otec pravidelne vydáva aj posolstvo na tento deň.

"Aby sme prehlbovali náš vzťah s Bohom, musíme prehlbovať náš vzťah s sebe navzájom a k celému stvorenstvu," vyhlásil predseda CEC Rev. Christian Krieger, pastor Reformovanej protestantskej cirkvi Alsaska a Lotrinska v spoločnom videu, ktoré vydali organizácie v rámci prípravy na nadchádzajúce dni "Obdobia úcty k stvorenstvu".

"Environmentálna ekológia vyžaduje integrálnu ekológiu, to znamená ľudskú ekológiu, tiež rešpektovanie dôstojnosti každej ľudskej bytosti, života a všetkého, čo s ním súvisí, života od počatia až po prirodzenú smrť - áno, to všetko je súčasťou tohto záväzku k integrálnej ekológii," doplnil oficiálne stanovisko predseda CCEE kardinál Angelo Bagnesco arcibiskup Janova.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky