Orbán o tom, čo treba robiť, ak naozaj chceme zachrániť životy migrantov

31.07.2018

Maďarsko 31. júla 2018 (HSP/kath.net/Foto:TASR/AP-Olivier Matthys)

https://www.hlavnespravy.sk/orban-o-tom-co-treba-robit-ak-naozaj-chceme-zachranit-zivoty-migrantov/1478130


Maďarský premiér Viktor Orbán v interview pre nemecký "BILD" bránil svoju reštriktívnu migračnú politiku. Na otázku, čo hovorí k topiacim sa utečencom v Stredozemnom mori, Orbán pripomenul, že má päť detí, no napriek tomu je aj politikom a teda má zodpovednosť.

Na snímke Viktor Orban

"Vinu na týchto tragédiách nesú v prvom rade ľudia sami, ktorí sa vydajú na takú cestu, ale aj politici v Európe, ktorí migrantov povzbudzujú a vyvolávajú dojem, že sa oplatí vydať sa na cestu do Európy. Ak teda chceme zachrániť životy, musíme na južných brehoch Stredozemného mora ľudí zadržať skôr, ako sa vydajú na beznádejnú cestu."

Orbán by tiež chcel, aby sa každý zachránený musel vrátiť do Afriky. Iba tak možno zabrániť masovému zomieraniu v mori. "Každé rozhodnutie, ktoré utečencom vysiela posolstvo, že môžu prísť, povedie stále k novým tragédiám."

Premiér pripomenul, že ženy a deti prirodzene na hraniciach pomoc dostanú. Maďari však nechcú prijímať nijakých ekonomických migrantov. Vyslovil sa za Masterplan pre krajiny, z ktorých utečenci prichádzajú: "Projekty, ktoré zabránia tomu, že sa migranti vôbec vydajú na cestu, modernizácia, budovanie hospodárstva a verejnej správy s pomocou a dohľadom darcovských krajín v oblasti Sahelu, v Egypte. Na tom by sa Maďarsko s radosťou zúčastnilo, pretože už roky sme toho názoru, že sa nemá bieda nosiť do Európy, ale treba prinášať pomoc tam, kde je potrebná," povedal Viktor Orbán.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky