Podporovatelia šiitských milícií vtrhli na americké veľvyslanectvo v Bagdade

31.12.2019

Bagdad 31. decembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:Mohammed Khaluq Twitter)

Nahnevaní podporovatelia irackých šiitských milícií vtrhli v utorok na americké veľvyslanectvo v Bagdade. Informovala o tom agentúra AP

Na snímke útok na budovu veľvyslanectva

Reportér tlačovej agentúry AP videl, ako zvnútra komplexu šľahajú plamene a na streche objektu sa objavili najmenej traja americkí vojaci.

Príslušníci americkej námornej pechoty sa v priestoroch ambasády snažili pomocou slzotvorného plynu a omračujúcich granátov rozohnať dav, ktorý ignoroval výzvy hlásené z megafónu, aby sa z veľvyslanectva stiahol, informovala agentúra AFP.

Tisícky demonštrantov a bojovníkov milícií sa predtým zhromaždili pred hlavným vchodom do veľvyslanectva, aby odsúdili letecké útoky na základne patriace Iránom podporovaným milíciám v Iraku. Zišli sa tam po pohreboch príslušníkov týchto milícií, ktorí pri náletoch prišli o život.

Niektorí demonštranti skandovali "Preč s USA!", "Smrť Amerike!" a "Smrť Izraelu"!. Demonštranti sprvu ničili bezpečnostné kamery na múroch okolo ambasády a hádzali na ňu kamene, potom si desiatky z nich prerazili cestu na pôdu veľvyslanectva cez bočný vchod.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na irackých predstaviteľov, amerického veľvyslanca a ďalších pracovníkov veľvyslanectva evakuovali.

Americké sily uskutočnili v nedeľu nálety na pozície šiitskej militantnej organizácie Brigády Hizballáhu. Túto skupinu Washington obviňuje z piatkového útoku na severoirackú základňu, pri ktorom prišiel o život jeden Američan.

Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí v pondelok odsúdil americké nálety, ktoré si vyžiadali životy najmenej 25 príslušníkov milícií, pričom ďalších 55 utrpelo zranenia. "Premiér označil americký útok na iracké ozbrojené sily ako neakceptovateľný podlý útok, ktorý bude mať nebezpečné následky," informovala kancelária premiéra.

Iracká Národná bezpečnostná rada uviedla, že po náletoch bude musieť Irak prehodnotiť spoluprácu s Američanmi vedenou medzinárodnou koalíciou proti Islamskému štátu (IS).

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky