Prezidentom Turecka sa stal Erdogan, oficiálne to potvrdila volebná rada

05.07.2018

ANKARA 4. júla (WebNoviny.sk) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je oficiálnym víťazom volieb. V stredu to oznámila turecká Najvyššia volebná rada, ktorá potvrdila výsledky júnových prezidentských a parlamentných volieb. Vydláždila tak cestu Erdoganovi, aby pokračoval vo svojej 15-ročnej vláde s novými rozšírenými právomocami, keďže krajina prechádza na prezidentský systém.

Volebná rada potvrdila, že víťazom volieb z 24. júna sa stal súčasný prezident, ktorý získal 52,59 percenta hlasov. Jeho najbližší opozičný konkurent Muharrem Ince si zabezpečil 30,64 percenta hlasov.
Na základe oficiálnych výsledkov Erdoganova vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) získala 42,56 percenta hlasov, opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) presvedčila 22,65 percenta voličov.

Očakáva sa, že Erdogan sformuje vládu 9. júla, krátko po tom, čo zloží prísahu na ďalšie päťročné funkčné obdobie. Prezident už oznámil, že plánuje zmenšiť svoj kabinet a zredukovať počet ministerstiev z 26 na 16.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky