Španielska vláda schválila dekrét na exhumáciu Francových ostatkov

25.08.2018

Madrid 25. augusta 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

https://www.hlavnespravy.sk/spanielska-vlada-schvalila-dekret-na-exhumaciu-francovych-ostatkov/1501888


Španielska socialistická vláda schválila v piatok dekrét, ktorý umožňuje exhumáciu ostatkov bývalého diktátora Francisca Franca z jeho mauzólea. Tento krok však názorovo rozdeľuje Španielov a jatrí staré rany, informuje spravodajský portál stanice BBC.

Na snímke Francisco Franco

"Oslavujeme 40 rokov demokratického Španielska, stabilný a vyzretý ústavný poriadok. Toto však nie je kompatibilné s verejnou glorifikáciou Franca," vyhlásila španielska vicepremiérka Carmen Calvová na tlačovej konferencii po zasadaní vládneho kabinetu, kde bol schválený predmetný dekrét.

Exhumácia, voči ktorej ostro vystupujú potomkovia zosnulého diktátora, by sa mohla uskutočniť koncom tohto roka. Dekrét však ešte bude musieť schváliť parlament.

Španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý sa dostal k moci v júni, označil odstránenie Francových ostatkov z pamätníka vo Valle de los Caídos (Údolie padlých) pri Madride za jednu zo svojich priorít.

"Španielsko ako ustanovená európska demokracia si nemôže dovoliť symboly, ktoré rozdeľujú Španielov," vyhlásil Sánchez pre štátnu televíziu TVE. Jeho socialisti tvrdia, že cieľom tohto úsilia je zmeniť dané miesto na lokalitu "zmierenia" a pamäti pre všetkých obyvateľov Španielska.

Generál Franco, ktorý vládol v Španielsku železnou rukou od konca občianskej vojny v roku 1939 až do svojej smrti v roku 1975, je pochovaný v impozantnej bazilike vykresanej do horského masívu, ktorej dominuje 150 metrov vysoký kríž. Pamätník je cintorínom približne 37.000 šudí, ktorí zahynuli v občianskej vojne.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky