V oblastiach Donbasu kontrolovaných ukrajinskou armádou vznikajú partizánske oddiely. Začína sa partizánska vojna

27.05.2018


Doneck, Mariupoľ 27. mája 2018 (HSP/Foto: Facebook)

https://www.hlavnespravy.sk/v-oblastiach-donbasu-kontrolovanych-ukrajinskou-armadou-vznikaju-partizanske-oddiely-zacina-sa-partizanska-vojna/1414190


Viaceré oblasti Donbasu kontrolované Kyjevom v ostatných dňoch ochromila obrovská vlna masových protestných akcií. Obyvatelia protestujú proti konaniu ukrajinskej armády, ktorá sa arogantne správa voči tamojším ľuďom a porušuje ich ľudské práva. V niektorých lokalitách vznikajú partizánske oddiely a začína sa partizánska vojna.


Obyvatelia frontových obcí Avdejevka, Dzeržinsk, Novgorodskoje a Svetlodarsk protestovali proti zotrvaniu ukrajinských vojakov na území svojich obcí a žiadali, aby čo najskôr odišli. Žiadali tiež, aby neohrozovali život a zdravie občanov, pretože na pozície Doneckej ľudovej armády strieľajú priamo z územia týchto obcí a riskujú, že doneckí vojaci opätovnou paľbou môžu zabiť alebo zraniť civilistov v týchto obciach. Navyše, obyvatelia sú nespokojní s tým, ako sa ukrajinskí vojaci správajú voči tamojšiemu obyvateľstvu. Už viackrát pre médiá uviedli, že sa k nim správajú ako ozajstní okupanti a nacisti.

V ostatných dňoch ukrajinskí vojaci niekoľkokrát "upokojovali" protestujúcich obyvateľov tvrdými bitkami a vyhrážkami. Niektorí obyvatelia, ktorí danú situáciu považovali za neznesiteľnú, začínajú klásť tvrdší odpor a organizujú sa do partizánskych oddielov. Podľa ukrajinských a doneckých zdrojov na území Donbasu existuje už niekoľko partizánskych oddielov. Dva z nich prednedávnom zaútočili na príslušníkov ukrajinskej armády v okolí mesta Dzeržinsk a Kramatorsk, kde partizáni zlikvidovali dve vozidlá ukrajinskej armády.

Najnovšie partizáni vyhodili do vzduchu ukrajinský tank v okolí obce Avdejevka. Tank smeroval na pozíciu a mal ostreľovať mestečko Spartak a okrajové časti Donecku. Po ceste ho však prepadli partizáni a vyhodili do vzduchu. Ďalšia skupina partizánov napadla ukrajinskú jednotku v okolí mesta Mariupoľ. Podrobnosti sa zatiaľ neuvádzajú.

Eugen Rusnák

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky