Výkonný sekretár KBS k prípadom zneužívania klerikmi: “Práve preto Cirkev nesmie prijímať do kňazstva osoby s homosexuálnymi sklonmi alebo s predošlou homosexuálnou praxou”

25.08.2018

Bratislava 24. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

https://www.hlavnespravy.sk/vykonny-sekretar-kbs-k-pripadom-zneuzivania-klerikmi-prave-preto-cirkev-nesmie-prijimat-knazstva-osoby-s-homosexualnymi-sklonmi-alebo-predoslou-praxou/1500620


Najmä v prostredí sociálnych sieti sa pri každom článku, príspevku či komentári súvisiacom s cirkvou objavujú pripomienky, aby sa cirkev radšej zaoberala vlastnými škandálmi ako je mohutne medializované sexuálne zneužívanie zo strany kňazov v rôznych kútoch sveta. K tejto výzve sa otvorene postavil výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Anton Ziolkovský, ktorý uviedol, aké opatrenia v tomto smere cirkev prijala a dodal tiež, že je potrebné zhodnotiť, či tieto opatrenia postačujú, alebo nie

Na snímke výkonný sekretár Konferencie Biskupov Slovenska (KBS) Anton Ziolkovský

Ziolkovský na sociálnej sieti napísal, že v posledných týždňoch v médiách rezonujú škandály sexuálneho zneužívania zo strany klerikov. Správa z Pensylvánie, udalosti v Chile alebo obvinenia voči niektorým kardinálom sú veľmi záväžné a pre Katolícku cirkev zahanbujúce.

"Ale predtým, než začneme hovoriť, že Cirkev pre zlepšenie situácie robí málo, by som rád dal do pozornosti niekoľko poznámok. Aféra prepukla v Bostone na prelome milénií. Odvtedy každý z pápežov prispel k sprísneniu legislatívy. Už niekoľko rokov platí, že delikty tohto druhu v Katolíckej cirkvi sú nepremlčateľné. V niečom je cirkevná legislatíva prísnejšia ako civilná, lebo za maloletú osobu považuje každého, kto nedovŕšil 18 rokov, čím robí skutok závažnejším," vysvetlil.

Uviedol tiež, že vo veľkej väčšine prípadov boli sexuálne zneužití chlapci vo veku 15 - 18 rokov, čiže skôr ide o efebofíliu než pedofíliu. Z týchto faktov je zrejmé, že boli zneužití najmä osobami s homosexuálnymi sklonmi. Aj z týchto dôvodov Katolícka cirkev zakázala prijímať do kňazských seminárov mužov so zjavnými homosexuálnymi sklonmi alebo s predchádzajúcou homosexuálnou praxou.

--- Advertisement ---

"Na základe podnetu Kongregácie pre náuku viery sa vytvorila v mnohých krajinách, aj na celosvetovej úrovni séria opatrení, ktoré by mali podobným situáciám zabrániť. Nedá sa vylúčiť, že podobné škandály ako v Chile alebo správy ako tá v Pensylvánii, sa ešte objavia. Obetiam treba pomôcť, vinníkov potrestať a ospravedlniť sa. Presne to pápež František robí," pripomína výkonný sekretár KBS.

"Dôležité je však niečo iné. Zistiť, či opatrenia prijaté v Katolíckej cirkvi po roku 2010 zaberajú. Je jasné, že vždy sa dá urobiť viac. Aj keby sa stal čo len jediný prípad, bolo by to neakceptovateľné. Nateraz sa dá konštatovať, že nové prípady sa vo svete ani na Slovensku neobjavujú. Koniec koncov, keby sa objavilo čo len podozrenie, naše médiá by Katolícku cirkev určite nešetrili."

Dodal, že katolíckej cirkvi veľmi záleží, aby sa každý človek v jej prostredí cítil bezpečne a mohol prijať Kristovo evanjelium. "Som si istý, že absolútna väčšina klerikov a cirkevných zamestnancov na Slovensku robí denne všetko preto, aby to tak naozaj bolo," uzavrel Ziolkovský.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky