Vyšla inštrukcia o zasvätených pannách Ordo virginum: Ecclesiae Sponsae Imago

05.07.2018


Vatikán 4. júla (RV) Dnes vo Vatikáne publikovali Inštrukciu o zasvätených pannách "Ecclesiae Sponsae Imago". Ide o prvý dokument vydaný Svätou stolicou, ktorý prehlbuje a rozvíja túto špeciálnu formu zasväteného života určenú ženám.Inštrukcia chce ponúknuť biskupom, zasväteným pannám a tým, ktoré sú vo formácii usmernenia a podporu. V dnešnej celkom novej situácii chce dať nový impulz tejto špeciálnej forme zasvätenia, ktorá umožňuje ženám zostať v ich bežnom kontexte života, bez toho, že by museli nosiť závoj. Po stáročia si táto forma uchovávala silu príťažlivosti, poukazujúc na bohatosť Cirkvi.

Stretnutie Ordo virginum v roku 2020

Dokument, ktorého názov v preklade znie "Obraz Cirkvi Nevesty" vydala Kongregácia pre inštitúty zasväteného života a spoločenstvá apoštolského života. Ako pripomenul jej prefekt kardinál João Braz de Aviz, blíži sa 50 rokov od obnovenia starovekého stavu zasvätených panien Ordo virginum na žiadosť blahoslaveného Pavla VI. v roku 1970. Príležitosťou osláviť okrúhle výročie bude podľa slov brazílskeho kardinála medzinárodné stretnutie Ordo virginum v roku 2020 v Ríme spolu so Svätým Otcom.

Zasvätené panny vo svete

Nedávny Rok zasväteného života 2015-2016 okrem iného poukázal na pozoruhodný nárast počtu zasvätených panien na súčasných viac ako 5000. Prichádza viac žiadostí od diecéznych biskupov, ktorým je zverená pastoračná starostlivosť o Ordo virginum, aby mohli zachovať jeho identitu vzhľadom na rozmanité kultúrne kontexty, v ktorých sa prejavuje starobylá charizma a prihliadajúc na miestnu situáciu.
Text novej inštrukcie Ecclesiae Sponsae Imago sa začína hlbokou analýzou histórie, ktorá sa zameriava na symboly, obrady a tradície. Sekretár Kongregácie pre zasvätený život Mons. José Rodríguez Carballo v prezentačnom texte predstavil tri hlavné body obsahu inštrukcie.


1. Povolanie a svedectvo

Prvý bod sa týka povolania a svedectva Ordo virginum a vychádza z biblického a kristologického základu zasvätenia panien, predstavujúc charizmu, spirituálny ráz, formu života prijatú ženami, ktoré tvoria spoločenstvo. Inštrukcia zdôrazňuje absolútnu nezištnosť a mariánsky charakter tohto povolania, pripomínajúc, že cez panenské zasvätenie sa žena stáva "eschatologickým znakom Cirkvi, nevesty Kristovej".

Panny sú pozvané v prvom rade nasledovať Krista, prijmúc jeho spôsob života čistoty, chudoby a poslušnosti. Venujú sa modlitbe, obetám a skutom milosrdenstva nezanedbávajúc apoštolát a prijímajúc Evanjelium ako základnú normu pre svoj život, "stávajúc sa blížnymi" smerom k ženám a mužom týchto čias, zvlášť voči chudobným a núdznym. Zasvätené panny môžu žiť osamote alebo v rodine, spoločne s ostatnými zasvätenými a vo všetkých spôsoboch, ktoré pokladajú za lepšie vyjadrenie svojho povolania.

2. Diecézne zakorenenie

Druhá časť textu je venovaná cirkevnej štruktúre Ordo virginum v partikulárnych cirkvách a v univerzálnej Cirkvi. Zameriava sa na konkrétne aspekty diecézneho zakorenenia, ktoré musí vytvárať zväzok lásky, jednoty a vzájomnej spolupatričnosti.

Zasvätená sa musí cítiť ako dcéra partikulárnej cirkvi deliac sa o históriu svätosti, spolupracujúc na jej budovaní a na jej misii a Cirkev ju musí podporovať rôznymi spôsobmi. V tejto časti textu sa rozvíja aj všetko to, čo sa týka zotrvania, presunu do iných diecéz, prípadne zakladania nadácií kvôli ekonomickej podpore Ordo virginum.

3. Rozlišovanie a formácia

Tretia časť dokumentu sa napokon týka rozlišovania povolania a formácie v duchovnom a výchovnom zmysle. Je daný dôraz na úlohu diecézneho biskupa, ktorému prislúcha rozlíšiť povolanie ašpirantiek a kandidátok. Ďalej je to zabezpečenie primeranej počiatočnej formácie a dokončenie patričného rozlišovania na pripustenie k zasväteniu, ktorého sláveniu biskup predsedá. Nasleduje sprevádzanie a podpora členiek Ordo virginum počas ich permanentnej formácie.

Cesta posvätenia, fascinujúca a náročná

Mons. Carballo v prezentácii dokumentu uviedol: "Znovuobnovenie tejto formy života v Cirkvi sa zdá byť anachronizmom, ale je to akt dôvery v konanie Ducha, ktorý vedie mnohé ženy prijať a prežívať toto povolanie vo svetle cesty, ktorú prešla Cirkev počas storočí a podľa potrieb danej doby, ide o skutočnú cestu posvätenia, fascinujúcu a náročnú."

Posilnenie prítomnosti žien v Cirkvi

Táto výzva tiež prispieva k posilneniu a lepšiemu pochopeniu prítomnosti žien v Cirkvi a v Božom ľude. Podľa prefekta Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života kardinála Braz de Aviza Ecclesiae Sponsae Imago "chce pomôcť objaviť krásu tohto povolania a pomôcť ukázať krásu Pána, ktorý premieňa život mnohých žien, ktoré to každodenne prežívajú."

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky