Výzva pápeža k ekologickému obráteniu – 3. výročie Laudato si´

07.07.2018

Pri treťom výročí encykliky pápeža Františka Laudato si´ sa zišla v Ríme medzinárodná konferencia. V úvodný deň 5. júla na nej vystúpili kardináli Parolin a Turkson, ako aj arcibiskup Zizioulas z Konštantínopolského ekumenického patriarchátu. Tristo účastníkov prijal dnes na audiencii pápež František, ktorý potvrdil stálu platnosť svojej výzvy k "ekologickému obráteniu".

Alena Barvirčáková CJ - Vatikán

V príhovore k účastníkom konferencie s mottom "Záchrana nášho spoločného domu a budúcnosti života na zemi" Svätý Otec pripomenul ekumenický charakter úsilia, ktorého program načrtol vo svojej sociálnej encyklike o starostlivosti o náš spoločný domov. Pápež zároveň vyjadril svoje povzbudenie pre ďalšie pokračovanie úsilia o obmedzenie skleníkových plynov s výhľadom na konferenciu v Katowiciach v decembri 2018.

Presvedčenie, že "všetky veci sú vzájomne prepojené" je podľa slov pápeža Františka vedúcim konceptom enykliky Laudato si´, ktorá hovorí o tzv. "integrálnej ekológii". Okrem iného povedal:

"Aj v tejto perspektíve môžeme vnímať povolanie, ktoré sv. František z Assisi dostal od Pána v kostolíku sv. Damiána: «Choď, oprav môj dom, ktorý ako vidíš je celý zničený.» Dnes aj spoločný domov, ktorým je naša planéta nevyhnutne potrebuje opraviť a zaistiť mu udržateľnú budúcnosť."

Pokračovanie v znižovaní skleníkových plynov

"Stretnutie COP 24 o klíme, naplánované na december tohto roku v poľských Katowiciach, môže byť medzníkom na ceste naznačenej Parížskymi dohodami z roku 2015. Všetci vieme, že sa musí veľa spraviť pre aktualizáciu tejto dohody. Všetky vlády sa musia namáhať za dodržanie prijatých záväzkov z Paríža, aby zabránili horším následkom klimatickej krízy.

«Znižovanie objemu skleníkových plynov si vyžaduje poctivosť, odvahu a zodpovednosť najmä zo strany najmocnejších a najviac znečisťujúcich krajín» (Laudato si' 169). Nemôžme si dovoliť strácať čas v tomto procese. Výzva je adresovaná nielen štátom, ale aj ďalším aktérom: predstavitelia obcí, skupiny občianskej spoločnosti, ekonomické a náboženské inštitúcie môžu podporovať kultúru a prax integrálnej ekológie."

"Ako sme prehlásili spoločne s Jeho Svätosťou ekumenickým patriarchom Bartolomejom, «neexistuje skutočné a dlhodobé riešenie na výzvu ekologickej krízy a klimatických zmien bez zosúladenej a kolektívnej odpovede, bez zdieľanej zodpovednosti a vyhodnotenia vykonaného, bez prioritného miesta pre solidaritu a službu» (Posolstvo k Svetovému dňu modlitieb za starostlivosť o stvorenstvo, 1. september 2017)."

Finančné a ekonomické inštitúcie

"Je nevyhnutný posun ekonomickej teórie za účelom podporiť integrálny ľudský rozvoj. Medzinárodné organizácie, ako napríklad Medzinárodný menový fond a Svetová banka, môžu podporovať efektívne reformy viac zahrnujúceho a udržateľného rozvoja."

Svätý Otec ďalej zdôraznil, že tu musí ísť o skutočnú hĺbkovú transformáciu, zmenu sŕdc a svedomí v zmysle "ekologickej konverzie", po ktorej volal aj sv. Ján Pavol II. vo svojej katechéze v r. 2001.

"V tomto zohráva náboženstvo, a zvlášť kresťanské cirkvi, kľúčovú úlohu. Svetový deň modlitby za starostlivosť o stvorenstvo a iniciatívy s ním spojené, začaté v lone Pravoslávnej cirkvi, sa šíria v kresťanských komunitách po celom svete."

Dve osobitné výzvy: mladá generácia, domorodé národy

"Sú to mladí ľudia, ktorí sa budú musieť vyrovnávať s následkami aktuálnej krízy životného prostredia a klímy. Preto medzigeneračná solidarita nie je o voliteľnom postoji, ale o podstatnej otázke spravodlivosti, pretože zem, ktorú sme dostali, patrí aj tým, ktorí prídu po nás (Laudato si' 159)."

Pápež poukázal na význam ekologickú otázky pre domorodé národy Amazónie, ktorým bude venovaná aj synoda v roku 2019:

"«Pre nich totiž zem nie je hodnotou ekonomickou, ale darom Boha a predkov, ktorí v nej odpočívajú, posvätným priestorom, s ktorým potrebujú byť v interakcii, aby živili svoju identitu a hodnoty» (Laudato si' 146). Koľko sa toho môžeme od nich naučiť!"

Nádej spočíva v spojení s nebeským Otcom

K duchovnej inšpirácii sv. Františka z Assisi sa Svätý Otec vrátil aj v závere svojho príhovoru, keď ukázal na zdroj nádeje:

"V konečnom dôsledku, základ našej nádeje je postavení na viere v moc nášho nebeského Otca. On «ktorý nás volá k veľkodušnej oddanosti a odovzdaniu všetkého, nám dáva silu i svetlo, ktoré potrebujeme na ďalšej ceste. V srdci tohto sveta zostáva stále prítomný Pán života, ktorý nás veľmi miluje. On nás neopustí, nenechá nás samých, pretože sa natrvalo spojil s našou zemou, a jeho láska nás vždy povedie, aby sme nachádzali nové cesty. Jemu nech je chvála!» (Laudato si' 245).

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky