Vplyv liekov na príznaky plodnosti

03.04.2018

Prednedávnom nám manželia praktizujúci STM poslali záznam a pýtali sa, či v tomto cykle prebehla ovulácia.

Zo sprievodného textu mailu vyberáme: "Teplotný vzostup z nejakého dôvodu nastal, ale viac plodný hlien sme nezaznamenali vôbec a hoci som na 25. a 26. deň cyklu cítila bolesť v podbrušku, hlien ani krčok nám ovuláciu neindikoval. Cyklus trval 30 dní, je to 2. cyklus po pôrode. Syn má 15 mesiacov a je dojčený na požiadanie."

Vďaka poznámke: "Počas tohto cyklu som mala silný kašeľ, 2-krát som mala opar na perách a posledné 4 dni liečim zapálené hrdlo, kašeľ, nádchu, všetko bez antibiotík" a dodatočnému upresneniu, že pani sa liečila Stoptussinom, nebolo až tak zložité nájsť odpoveď. Spomenuli sme si, že v českom preklade Kippleyovej učebnice Umění PPR bolo uvedené, že prípravky na riedenie hlienu v sirupoch proti kašľu, ako napr. Robitussin, spôsobujú aj rednutie hlienu krčka maternice. Napadlo nám, že absencia plodnejšieho typu hlienu a jeho slabá tvorba môže súvisieť s účinkom antitussík, medzi ktoré patrí aj Stoptussin. Zistili sme, že tento prípravok obsahuje účinnú látku butamirát, ktorý ovplyvňuje hlien tým, že potláča jeho tvorbu a spôsobuje jeho vysychanie.
Evidentný trvalý vzostup bazálnej teploty od 18. dňa cyklu a 13 dňová luteálna fáza boli nepriamym dôkazom, že cyklus, ktorý sme dostali na konzultáciu, bol ovulačný. Bolesť v podbrušku na 25. a 26. deň cyklu nemala súvis s ovuláciou, ktorá prebehla okolo 17. dňa cyklu.
Uvedený záznam nás podnietil k tomu, aby sme začali zisťovať, či sa niekto skúmal vplyv liekov na príznaky ženskej plodnosti. Našli sme dva zdroje: americkú učebnicu The Art of Natural Family planning Student Guide (2007) a český preklad z americkej publikácie Taking Charge of Your Fertility zverejnený na webstránke https://www.rodina.cz . Na základe informácií v nich uvedených a vyhľadaním ekvivalentných liekov registrovaných k 31. 10. 2017 v Slovenskej republike sme zostavili tabuľku obsahujúcu druh lieku, účinnú látku (názov lieku, prípadne ATC klasifikáciu) a vplyv tohto lieku na plodnosť, resp. príznaky plodnosti. V tabuľke je uvedených 26 druhov liekov, napr. lieky na tlmenie kašľa a vykašliavanie, nosné kvapky bežne používané pri nádche, lieky na migrénu, antihistaminiká, protizápalové lieky, lieky proti bolesti - analgetiká, antidepresíva, lieky uvoľňujúce kŕče či lieky na krvný tlak. Tabuľka je zverejnená na webstránke LPP a máme zámer sprístupniť ju aj formou aplikácie pre mobilné telefóny.

https://www.lpp.sk/stm-ppr/13-symptotermalna-metoda/suvisiace-clanky-a-odborne-prace/835-vplyv-liekov-na-priznaky-plodnosti


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky