Kontroverzný článok o.Kramara: “Nebolo kedy písať do Ríma a čakať odpovede.”

18.05.2020

..... že vraj "nebolo kedy písať do Ríma a čakať odpovede"

www.tkkbs.sk/view.php


- tak to je typická odpoveď úradnikov, ktorí keď niečo od Vás žiadajú, vtedy treba rýchlo dávať, ale keď Vy niečo chcete od nich, tak zrazu "nie je čas a ani vôľa"

Myslím si, že ani samotní biskupi by to nahlas nepovedali z obavy o "kameňovanie", ale hovorca má svojský štýl...

Lenže poďme k jadru témy:
o.Kramara najprv hovorí, že kňaz nemôže odoprieť sv.prijímanie a musí dať do úst, keď si to želáme, a aj keď nakoniec vyzýva veriacich, aby prijímali do ruky, predsa zároveň žiada kňazov, aby dali sv.prijímanie do úst tým, ktorí o to žiadajú.


Otvorený list o.Kramarovi

Vážený o.Kramar, pri všetkej úcte k vášmu štýlu reči ako sa snažíte hrať na dva strany, musím konštatovať ako vždy, že vaše vyjadrenia hovorcu nemajú váhu dôveryhodnosti a hlavne záväznosti, lebo sú to "len" vaše osobné názory a vyjadrenia.

Až keď vaša žiadosť, ktorú ste adresovali kňazom, aby rozdávali prijímanie do úst - bude na "papieri", čiže minimálne aspoň jeden biskup pre svoju diecézu napíše list kňazom s týmto nariadením, potom vaše slová budú mať váhu.

Keďže slováci nežijú len v jednej diecéze, najlepšie by bolo, aby takýto list vydala KBS.
Na záver Vás chcem poprosiť, nehovorte veriacim, že "biskupi nemajú čas čokokoľvek v tak závažnych udalostiach žiadať Svätú Stolicu o schválenie,
lebo posvätný Stolec rozhoduje o tom, čo je správne a nie jednolivci, aj keď sa jedná o miestnych biskupov. Biskupi sú neomylní v zaležitostiach viery a mravou až vtedy, keď ich rozhodnutia sú v súlade so Svätou Stolicou.

Takže, keď nemajú záujem ani napísať, či zatelefonovať, prípadne poslať email správu posvätnej Kongregácii pre Bohoslužby, tak potom ako môžu očakávať od veriacich na Slovensku, že príjmu od nich všetko, čo zmenia?

Možno, že o tom neviete, ale biskupi dlhodobo ignorujú právo veriacich - príjmať sv.prijímanie na kolenách a teraz ešte aj do úst. Pozrite, kam to speje - najprv poklona a teraz príjmanie?
Mnohí kňazi to zneužívajú, lebo biskupi mlčia a nebránia veriacich, ale svojim mlčaním podporujú kňazov v tom, aby sami rozhodovali, či a ako dajú sv.prijímanie veriacim.

Už dávno mali byť zavedené kľakatká pre sv.prijímanie a príjmanie v stoji malo byť mimoriadnou formou (napr. pre fyzicky slabých ludí). Nedochádzalo by k takému ľahkomyslenému správaniu voči Najsvätejšiej Sviatosti.

Prosím Vás, neberte slovenských klerikov a laikov ako keby boli vlastníkmi len miestnych biskupov, lebo sme údmi Tela Kristovho (Cirkvi) a našou viditeľnou hlavou je pápež.

On, keď vyhlasuje ex-cathedra v takýchto záležitostiach, tak rozhoduje záväzne pre Cirkev aj na Slovensku. Našim najvyšším predstaviteľom je Svätý Otec a keď on odsúhlasí rozhodnutie biskupov, tak to budeme považovať za smerodajné, ale vopred si myslieť, že pápež by nariadil prijmanie do rúk aj bez našej žiadosti, tak to je príliš trúfalé.

Drahý o.Kramara, ak máte skutočný záujem o dobro veriacich a aby neboli medzi nimi roztržky, tak urobte aspoň vy niečo preto a napíšte Svätej Stolici list za biskupov, napokon aj za všetkých, ktorým záleží na jednote, o ktorú nás Pán Ježiš žiada.


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky