Mimoriadna správa: Biskup Schneider nepríde na Slovensko. Konferencia biskupov Slovenska mu v tom zabránila

19.08.2023

Branislav Michalka
19. augusta 2023
Cirkev

Dlhodobá snaha našej nadácie, sprostredkovať slovenským katolíckym kňazom a laikom katolícku liturgiu z pohľadu katolíckej tradície, mala vyústiť na budúci týždeň do osobnej návštevy biskupa Athanasia Schneidera na Slovensku. Otec biskup mal prísť, aby prezentoval svoju knihu Katolícka omša, ktorú sme preložili a vydali.

Biskup Athanasius Schneider
zdroj: youtube.com

O akcii boli informovaní tak predstavitelia kléru, ako aj laická verejnosť, vrátane všetkých biskupov. Generálny manažér nadácie Anton Kulan osobne komunikoval ohľadom slúženia súkromnej svätej omše biskupom Schneiderom v Košiciach, s predsedom KBS Mons. Bernardom Boberom a dostal jeho súhlas. Ako miesto celebrácie bol potvrdený Kostol sv. Michala, a to aj písomne miestnym dekanom.

Avšak včera k nám do nadácie začali prenikať z viacerých zasvätených zdrojov informácie, že predseda KBS spolu s ostatnými biskupmi pripravujú písomný apel na biskupa Schneidera, aby nechodil na Slovensko a nezúčastnil sa prezentácie svojej knihy. Tento list mal byť následne zaslaný tak jemu, ako aj jeho nadriadenému biskupovi a tiež pápežskému nunciovi v Kazachstane.

Včera v popoludňajších hodinách nám bohužiaľ osobne biskup Schneider potvrdil obdržanie tohto apelu od KBS a oznámil nám, že vzhľadom na veľmi prísne sankcie, ktorými sa mu vyhrážali nadriadení, pokiaľ sa zúčastní akcie na Slovensku, s poľutovaním rezignuje na návštevu Slovenska.

Táto šokujúca a nečakaná správa, vzhľadom na komunikáciu nášho generálneho manažéra s predsedom KBS, nás prekvapila a zarmútila, a nepochybne zarmúti aj všetkých priaznivcov biskupa Schneidera na Slovensku.

V každom prípade to však nie je dôvod na znechutenie a rezignáciu. Myšlienka katolíckej vieroučnej a liturgickej tradície, ako aj úcty k Eucharistii je našťastie silnejšia ako časné a populárne ohľady na svetskú modernitu. Túto myšlienku nemôže zastaviť jedna zmarená návšteva predstaviteľa katolíckej tradície. Myšlienky, ktoré spolu s nami zdieľa aj biskup Schneider, už dávno prekročili hranice Slovenska, udomácnili sa tu a nie je pravdepodobné, žeby ich mohli zo Slovenska vyhnať podobné reštrikcie voči ich predstaviteľovi, akých sme teraz svedkami. Rovnako ako touto reštrikciou nezanikne pohoršenie, ktoré vzniklo medzi veriacimi na Slovensku, po zavedení prijímania na ruku.

Pokiaľ je motívom takýchto zákazov strach pred poznaním toho, čo je zjavné, totiž, že spôsob prijímania Hostie na ruku je k Eucharistii menej úctivý, a preto pre katolíkov nevhodný, ako nás nakoniec o tom poučovala na Slovensku tá istá KBS ešte pred desiatimi rokmi, tak môžeme konštatovať, že podobné reštrikcie toto poznanie v ľuďoch len utvrdia. A to aj keď sa neoboznámia s názorom biskupa Schneidera na túto tému v jeho knihe Katolícka omša.

Celá akcia, ktorú sme zorganizovali, mala svoj predobraz v rovnakej akcii, ktorá sa konala počas januára 2023 v Poľsku. Naši kolegovia sa jej zúčastnili a pri tej príležitosti pozvali otca biskupa na Slovensko. Poľskí biskupi necítili potrebu voči podobnej akcii akýmkoľvek spôsobom zasahovať.

Rozhodnutie otca biskupa Schneidera plne rešpektujeme a ďakujeme mu za jeho ochotu prísť na Slovensko. Prezentácia jeho knihy v Trnave prebehne tak, ako bolo oficiálne stanovené, avšak už bez priamej účasti autora publikácie. Prezentácia v Košiciach je zrušená, nakoľko sa nám ako alternatíva ponúka možnosť uskutočniť prezentáciu vo Viedni, a to aj za prítomnosti biskupa Schneidera, ktorý sa bude v pondelok vo Viedni nachádzať.

Preto pozývame všetkých priaznivcov biskupa Schneidera do Viedne. K spresneniu termínu prezentácie a k určeniu miesta jej konania dôjde počas víkendu a budeme o nich informovať na stránkach portálu Christianitas.sk a webstránke www.katolickaomsa.sk.

O tom, že myšlienky biskupa Schneidera sa tešia na Slovensku širokej priazni, svedčí aj fakt, že jeho kniha sa stala v priebehu týždňa najpredávanejšou v našom vydavateľstve Christianitas. Desiatky kňazov i laikov si už túto knihu objednali a veríme, že ešte objednajú. Aj v tomto prípade sa pravdepodobne ukáže kontraproduktívnosť krokov KBS, keďže v súvislosti so širokou medializáciou dôjde k opačnému efektu, než bol zrejme predpokladaný a kniha sa stane ešte žiadanejšou.

Navyše musíme konštatovať, že apelovanie proti našej akcii v duchu zachovania jednoty a proti údajnému rozdeľovaniu veriacich bohužiaľ neobstojí. Veriacich za posledné tri roky ostrakizovali, rozdeľovali a stigmatizovali práve tí, ktorí sa dnes najviac jednoty dovolávajú. Rozdelenie veriacich na tých, ktorí prijímajú do úst a tých, ktorí prijímajú na ruku, nie je dielom našej nadácie a nebola to naša nadácia, ktorá ukazovala tri roky prstom na údajných neposlušných, či dokonca nezaočkovaných.

Preto považovať akciu Nadácie Slovakia Christiana za možný zdroj rozdelenia je prinajmenšom zavádzajúce. Cirkev na Slovensku už rozdelená je a nie je to nakoniec ani priama vina slovenských pastierov. Tí len poslúchajú príkazy zhora. Katolícka Cirkev je rozdelená na celom svete a netreba dlho premýšľať, čo je motorom tohto rozdelenia – je to snaha o zavádzanie neustálych inovácií vo viere, morálke a pastorácii. Táto snaha rozdeľuje veriacich na celom svete a zrušením jednej akcie sa nepodarí pred touto realitou uniknúť.

Nebojíme sa rozdelenia, pretože už v ňom žijeme a pravdepodobne sa bude neustále prehlbovať. Za našu povinnosť voči Bohu a Cirkvi nepovažujeme snahu mlčaním zabezpečovať jednotu, ale svedčiť o pravde.

Ďakujeme všetkým priaznivcom za podporu a ubezpečujeme ich, že v hlásaní pravdy nepoľavíme.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky