Program návštevy pápeža Františka v Pobaltí 22. - 25. septembra

06.07.2018

Vatikán 5. júla (RV) Predbežný program apoštolskej návštevy pápeža Františka v pobaltských krajinách Litve, Lotyšsku a Estónsku 22. - 25. septembra 2018 dnes zverejnilo Tlačové stredisko Svätej stolice.

Svätý Otec začne svoju štvordňovú apoštolskú cestu v sobotu 22. septembra v hlavnom meste Litvy Vilniuse.

Po prílete na medzinárodné letisko o 11.30 je okrem privítacej ceremónie a zdvorilostnej návštevy u prezidenta republiky na programe aj stretnutie so zástupcami občianskej spoločnosti a diplomatickým zborom.

V podvečer sa pápež František pomodlí vo Svätyni Matky milosrdenstva a na námestí pred katedrálou sa prihovorí mladým.

Na druhý deň v nedeľu 23. septembra sa Svätý Otec autom presunie do viac ako 100 km vzdialeného Kaunasu, kde na voľnom priestranstve bude sláviť svätú omšu.

Po modlitbe Anjel Pána a spoločnom obede s litovskými biskupmi sa presunie do miestnej katedrály na stretnutie so zasvätenými.

Na záver dňa pápež František navštívi "Múzeum okupácií a zápasov za slobodu" a prednesie tam modlitbu.

Pondelok 24. septembra strávi Svätý Otec v Lotyšsku.

V hlavnom meste Rige po oficiálnych stretnutiach s prezidentom a verejnými autoritami položí kvety pri pamätníku slobody. Pred obedom vystúpi na ekumenickom stretnutí v luteránskom kostole a navštívi Katedrálu sv. Jakuba. Po spoločnom obede s biskupmi sa helikoptérou presunie do medzinárodného sanktuária Matky Božej v Aglone. Pápež František tu bude sláviť svätú omšu, po ktorej sa rozlúči s Lotyšskom a vráti sa letecky späť do litovského Vilniusu. Tam bude ubytovaný počas celej štvordňovej cesty.

Posledný deň apoštolskej cesty Svätého Otca po pobaltských krajinách bude patriť Estónsku.

V utorok 25. septembra pápež František v ranných hodinách priletí do hlavného mesta Tallinu, kde začne oficiálnymi stretnutiami s prezidentom a reprezentantmi krajiny.

Svätý Otec sa potom prihovorí mladým počas ekumenického stretnutia v luteránskom kostole sv. Karola. V katedrále požehná chorých a klientov charitatívnych diel Cirkvi.

Popoludní bude celebrovať svätú omšu na námestí, po skončení ktorej sa presunie na medzinárodné letisko v Talline.

Prílet pápeža Františka na rímske letisko Ciampino sa očakáva v utorok 25. septembra po deviatej hodine večer. Svätý Otec počas štvordňovej cesty prednesie 7 príhovorov, 3 homílie, 2 pozdravy, 2 modlitby a tiež nedeľné Anjel Pána.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky