Svätý prsteň: Svadobný prsteň Preblahoslavenej Panny Márie

31.07.2023


Táto relikvia je údajne snubným prsteňom Panny Márie. (foto: Di Nicoletta de Matthaei, webová stránka Nicoletta de Matthaeis; a Di Fm2001, vlastné dielo / CC BY 4.0 a CC BY 3.0, cez Wikimedia Commons)Jozef Pronechen Vlastnosti28. júla 2023

29. júla a 12. septembra prichádza množstvo pútnikov do katedrály San Lorenzo v Perugii v Taliansku, aby videli a uctili si posvätný predmet – relikviu, o ktorej sa hovorí, že je to snubný prsteň Panny Márie.

Hoci obyvatelia Perugie vedeli o tomto prsteni niekoľko stoviek rokov, tí mimo mesta o ňom nevedeli až do spisov blahoslavenej Anny Kataríny Emmerichovej v 19. storočí.

Dlhé roky pripútaná na lôžko opísala víziu, ktorú zažila 29. júla 1821:

"Videl som snubný prsteň Presvätej Bohorodičky; nie je ani zo striebra, ani zo zlata, ani z iného kovu; je tmavej farby a dúhovej farby; nie je to tenký úzky prsteň, ale skôr hrubý a široký aspoň na prst. Videl som to hladké a predsa akoby pokryté malými pravidelnými trojuholníkmi, v ktorých boli písmená. Vo vnútri bol rovný povrch. Na prsteňoch je niečo vygravírované. Videl som to za mnohými zámkami v krásnom kostole. Zbožní ľudia, ktorí sa chystajú oženiť, berú svoje snubné prstene, aby sa ich dotkli."

"Vedela, že je to v kostole v Taliansku, ale nevedela v ktorom a nikdy sa to nedozvedela," napísal Mariánsky otec Donald Calloway v zasvätení svätému Jozefovi .

O necelý týždeň neskôr, 3. augusta, mala blahoslavená Anna Catherine ďalšiu víziu prsteňa:

"Dnes som videl festival v kostole v Taliansku, kde sa nachádza snubný prsteň. Zdalo sa mi, že je zavesený v akejsi monštrancii, ktorá stála nad svätostánkom. Bol tam veľký oltár, nádherne vyzdobený; človek videl hlboko do nej cez veľa striebra. Videl som veľa prsteňov držaných proti monštrancii. Počas sviatku som videl Máriu a Jozefa objavovať sa vo svojich svadobných šatách na každej strane prsteňa, ako keby Jozef dával prsteň na prst Presvätej Bohorodičky. Zároveň som videl, ako sa prsteň leskne a akoby sa pohyboval."

Poloha prsteňa

Kde je tento "Svätý prsteň", ľudovo známy ako Santo Anello a tradične uctievaný ako ten, ktorý dal svätý Jozef Márii na ich svadbe? Je to približne 12 míľ od Assisi v meste Perugia. V katedrále San Lorenzo, vysvätenej v roku 1118 vládnucim pápežom, sa nachádza Santo Anello. Od roku 1488 je prsteň v katedrálnej kaplnke, ktorá je mu zasvätená a prsteň možno ľahko vysledovať až do stáročí skôr.

Náročne vyzdobená kaplnka bola pôvodne zasvätená svätému Bernardinovi zo Sieny, potom patrične znovu zasvätená svätému Jozefovi po zapísaní jeho sviatku do mestského kalendára v roku 1479. O rok neskôr v roku 1488 bola znovu zasvätená pre Santo Anello . V Perugii bol od roku 1473, keď bol odstránený z mesta Chiusi, 30 míľ juhozápadne, a odovzdaný mestskému magistrátu, ktorý ho dal umiestniť do kaplnky v Palazzo dei Priori. Spor medzi Chiusi a Perugiou o tom, ktoré miesto bude uchovávať Svätý prsteň, vyriešil pápež Sixtus IV v prospech Perugie, kde bol oficiálne premiestnený z kaplnky v paláci do katedrály.

Pred príchodom do Perugie bol prsteň už niekoľko storočí v Chiusi. Spisy kancelára tohto mesta uvádzajú, že relikvia bola v meste 484 rokov pred jej presťahovaním. Zatiaľ čo v Chiusi bol prsteň prenesený viac ako raz – jedným z miest bola mestská katedrála San Secondiano, zatiaľ čo iné sa na príkaz biskupa v roku 1420 stalo kostolom San Francesco. Potom prišlo presťahovanie do Perugie.

K tradícii pridáva ešte niečo viac: V polovici 18. storočia kňaz objavil v knižnici Angelica v Ríme kódex z 11. storočia a so súhlasom zverejnil, čo našiel. Rukopis rozpráva, ako v roku 985 kúpil dôveryhodný zlatník vzácne šperky od rímskeho Žida, ktorý sa nedávno vrátil z Blízkeho východu. Po kúpe dal židovský cestovateľ zlatníkovi skromný kamenný prsteň a ako bolo napísané v príbehu, povedal mu: "Toto je prsteň, s ktorým sa Jozef oženil s Máriou Nazaretskou. Bol mi odovzdaný od mojich predkov a hoci sa nehlásime ku kresťanstvu, vždy sme ho s oddanosťou zachovávali. Už nejaký čas to chcem dať kresťanom. Kto iný ako ty by si to mohol udržať so cťou? Umiestnite ho na dôstojné miesto a buďte mu oddaný."

Zlatník pochyboval a prsteň držal mimo dohľadu, ale potom zázračné okolnosti – jeho syn zomrel a potom sa na krátky čas vrátil k životu so správou, že prsteň je pravý – ho presvedčili, aby uveril a obrátil sa do kostola v Chiusi.

Svätý prsteň

V súlade so skromným životom Márie a Jozefa, Santo Anello nie je prepracovaný prsteň vykladaný drahokamami. Namiesto toho je to prsteň vyrobený z krásneho priesvitného kameňa, ktorý pri slabom osvetlení prechádza z tmavého jantáru alebo žltej do mliečnej bielej farby na slnku. Katedrála San Lorenzo uviedla, že gemologická analýza v roku 2004 určila, že prsteň je chalcedón a " vzhľadom na konštrukčné vlastnosti sa zdá, že pravdepodobne pochádza z prvého storočia, zrejme pochádza z východu ".

Rodina chalcedónov sa skladá z polodrahokamov známych v tých raných dobách v Jeruzaleme. Určite mali osobitný význam. V opise svätého Jána o nebeskom Jeruzaleme v Zjavení 21:18-20 je dôkaz, že múry nebeského mesta sú opísané ako postavené z kameňov podobných drahokamom, počínajúc jaspisom a okrem iného zahŕňajú kornelian, achát a chryzoprázu. Všetky patria do jednej rodiny chalcedónov.

Späť do Perugii - od roku 1517 je tento Svätý prsteň "Santo Anello" uchovávaný v rovnakom zlatom a striebornom relikviári, ktorý špeciálne preň vytvorili zlatníci Federico del Roscetto a jeho syn Cesarino. Relikviár vyzerá ako monštrancia s rezbami, postavami a ornamentmi. Patrí medzi majstrovské diela talianskych renesančných zlatníkov.

Svätý prsteň je v ňom zavesený na zdobenej pozlátenej striebornej korune od roku 1716. Väčšinu roka je relikviár chránený v dvoch železných a drevených trezoroch vysoko nad oltárom a zostáva neviditeľný za závesmi. Kvôli prepracovanej ochrane je na otvorenie trezoru a truhlice potrebných 14 kľúčov. Kľúče sú rozdelené medzi štyri cirkevné a mestské inštitúcie.

Keď je Svätý prsteň vystavený na uctievanie, relikviár sa potom spustí na oltár pomocou zariadenia, ktoré bolo inštalované v 18. storočí. Katedrála ho opisuje ako "v tvare strieborného oblaku".

Toto oficiálne zobrazenie Svätého prsteňa sa koná dvakrát do roka pri oficiálnych príležitostiach. Prvýkrát je to 29. až 30. júla, kedy bolo Santo Anello prenesené z kaplnky v paláci do kaplnky v katedrále v roku 1488. Druhýkrát je to 12. septembra, na pamiatku Najsvätejšieho mena Márie.

Príhodne sa dátumy týkajú dvoch vízií blahoslavenej Anny Kataríny, ktoré sa stali 29. júla a 3. augusta – významné časy pre Svätý prsteň. V Zasvätení svätému Jozefovi otec Calloway píše, že, pre ňu neznáme, "tieto dátumy sa zhodujú s obdobím roka, keď pútnici navštevujú katedrálu v Perugii, keď cestujú do Assisi na každoročné slávenie sviatku sv. Anjeli Porciunkuly 2. augusta."

V rovnakom čase koncom júla prichádzajú veľké skupiny párov, zosobášených a čoskoro zosobášených, uctiť si prsteň. Ako vysvetľuje otec Calloway, páry sa môžu "dotknúť svojimi snubnými prsteňami "Svätého prsteňa", aby dostali požehnanie na ich manželstvo. Blahoslavená Anna Catherine bola zjavne svedkom tohto diania vo svojich víziách!"

Svätý prsteň môže byť niekedy vystavený inokedy na výstave " spojenej s konkrétnymi udalosťami peruského kostola " a so žiadosťou, ktorú je potrebné vždy adresovať miestnej samospráve.

Ďalšie pripomenutia

V kaplnke katedrály je aj obraz Marriage of the Virgin , ktorý v roku 1825 vytvoril Jean-Baptiste Wicar, ale toto nebol originál. Pôvodný obraz v Cappella del Santo Anello (v kaplnke Svätého prsteňa), namaľoval Perugino na prelome 16. storočia, niekoľko rokov po prenesení Svätého prsteňa do katedrály. Vyzerá to celkom ako Raffaelovo známejšie a populárnejšie Manželstvo Panny Márie , dokončené takmer v rovnakom čase v roku 1504 – obe zobrazujú Jozefa, ako sa chystá umiestniť snubný prsteň na Máriin prst v takmer "dvojitej" scéne. Predpokladá sa, že Raphael bol inšpirovaný Peruginovou pracovnou verziou, aby urobil svoju vlastnú verziu. Peruginov obraz vyvlastnil Napoleon Bonaparte a teraz je v múzeu vo Francúzsku.

Najdôležitejšie je, že katedrála uvádza, že tento prsteň sa stal "symbolom" odkazujúcim na historickú príležitosť "svadby Jozefa a Márie, kolísky a stráže tajomstva vtelenia Božieho Syna, prameňa, pre veriaceho milosť a požehnanie. Preto katedrála v Perugii, v nadväznosti na ušľachtilú tradíciu zbožnosti, ktorá sprevádzala ochranu tohto klenotu po stáročia, premeneného na "Santo Anello", ho starostlivo uchováva a pri zvláštnych príležitostiach ho ponúka na uctievanie ako " spomienka" na účasť spojenia Márie a Jozefa na tajomstve vtelenia, a teda na znak manželskej vernosti, ktorá robí každé manželstvo symbolom Božej lásky k ľudstvu, prameňom plodnosti a života. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky