Sýria pritvrdila voči Izraelu, hrozí že leto na Blízkom východe bude veľmi horúce

26.06.2018

Damask 26. júna 2018 (HSP/Zen.yandex/Foto:TASR/AP-Ariel Schalit)

https://www.hlavnespravy.sk/syria-pritvrdila-voci-izraelu-hrozi-ze-leto-blizkom-vychode-velmi-horuce/1444706


Portál Zen.yandex.ru publikoval zaujímavé informácie o ofenzíve sýrskych vládnych vojsk na juhozápade krajiny v provinciách Suveida, Kuneitra a Deraa.

Ilustračné foto

Nehľadiac na výstrahy USA Rusko vojensky podporilo sýrske vojská pri ofenzíve sýrskych vládnych vojsk na juhozápade krajiny. Objavili sa informácie, že útoku voči proizraelským bandám sa zúčastnili aj ruské lietadlá z leteckej základne Hmeimmim, 5 ruských stíhacích bombardérov nanieslo minimálne 20 raketových úderov. Vďaka ruskej leteckej podpore sa podarilo sýrskym vládnym jednotkám získať strategicky dôležité územia a sýrska armáda získala niekoľko blokpostov, takže postavenie teroristov v provincii Deraa sa stalo veľmi ťažké. Časť príslušníkov Sýrskej slobodnej armády navyše prešla na stranu vládnych vojsk, alebo zložila zbrane.

V provincii Deraa stratila časť teroristov spojenie so svojím zázemím a ocitla sa de facto v obkľúčení. Rusko útočilo v tejto oblasti po prvý krát od roku 2017, v júli 2017 Rusko, USA a Jordánsko uzavreli dohodu o prímerí a zastavení bojových operácii v oblasti juhozápadnej Sýrie.

Sýrska ofenzíva už oslobodila takmer 20 miest a dedín, 7 miest má väčší strategický význam, sýrske vojská čistia mesto Busru as Sham. Dňa 24.6.2018 prenikli na verejnosť informácie, že teroristi požiadali Američanov o pomoc, Američania však teroristov informovali, že ich aktivity nepodporia. Americké kroky vyvolali hystériu u Izraela a v západnej Európe, v sociálnych sieťach sa už objavili kritické príspevky, ktoré označujú Trumpa opätovne za bábku Kremľa. Americké protitrumpovské elity sú presvedčené, že Rusko uštedrilo silný úder USA a oslabili ich pozície.

--- Advertisement ---

Arabská Al Džazíra si položila otázku, či náhodou nepredstavuje bitka o juhozápad Sýrie najdôležitejšiu bitku v Sýrskej vojne. Veď provincia Daraa je kolískou sýrskej revolúcie, tu začali prvé nepokoje proti Bašárovi Asadovi, podporované Američanmi, Izraelom a Západom v roku 2011, tu sa objavili prvé graffiti s protivládnymi nápismi.

Samozrejme, ak Sýria úspešne oslobodí svoje územia pri izraelských hraniciach, neznamená to, že občianska vojna sa skončí. Na severe sa stále rozťahujú Turci a východ za Eufratom cez zástupnú armádu Kurdov stále ovládajú Američania. Voči Turkom a Kurdom však už vypukli spontánne prejavy odporu, v oblasti sa angažujú neznámi špecialisti, vďaka ktorým si Turci, Kurdi či Američania pripisujú straty na živej sile a vybavení. Vojna v Sýrii sa skončí až vtedy, kedy posledný okupant dobrovoľne, alebo v plastikovom vreci opustí územie Sýrie.

Izrael zúri, pretože podľa niektorých informácii na juhozápade Sýrie bojujú aj členovia libanonského Hizballáhu, členovia šiítskych zoskupení z Iraku, Afganistanu či Pakistanu , Iránci i Palestínci z Liwa al Quds. Najmä Palestínci a Libanončania majú z Izraelom množstvo nevybavených účtov. Bez podpory Američanov nedokáže Izrael svoj vplyv na juhozápade Sýrie udržať. Časť ruských analytikov však nabáda k opatrnosti, pretože môže ísť o pascu. Objavili sa už aj hlasy, že ofenzíva na juhozápade Sýrie môže zmariť pripravované stretnutie Trumpa a Putina, vyhrocovanie situácie v Sýrii môže ohroziť aj MS 2018 vo futbale a možno Američania udrú aj na Ukrajine cez svoju zástupnú armádu kyjevského režimu.

Tak alebo onak, vyzerá to tak, že leto bude mimoriadne horúce. Nechať si však neustále zväzovať ruky obavami o osudy MS 2018, sankciami či vývojom na Ukrajine je kontraproduktívne a takéto zväzovanie je pre Rusko mimoriadne nevýhodné. Spomeňme si na Putinove slová: "Keď je bitka nevyhnutná, treba udrieť ako prvý". Rusko konflikty nezačína, Rusko konflikty ukončuje. Poprajme preto veľa šťastia a úspechov naším chlapcom v Sýrii a obrancom Donbasu. Veď pokiaľ my oddychujeme pri futbale, oni slúžia vlasti a riskujú svoj život.


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky